Video ukážky

Sľúbil som nejaké videoukážky z vývoja. V Niborei 1 sa skoro nič nehýbe, je to browserovka, takže to znie asi divne, že video. Ale tu vidíte sami, že nastala celkom zmena.

Hernými obrazovkami sa bude dať scrollovať, to je nutné pre hranie na mobiloch a aj na pc sa to zíde. V hernom poli bude navyše kopec animovaných prvkov, aj keď to stále samozrejme nie je strieľačka 🙂

Je to len malý náhľad z early-stage fázy vývoja, je to škaredé a nedorobené, ale aby ste videli nejaký nádych budúcich vecí 🙂

Z nejakého dôvodu mi nejdú videá vložiť priamo do článku 🙁 .. musíte kliknúť na linky a pozrieť na Youtube.

https://youtu.be/NvU8ltMMAq8

https://youtu.be/-fBrRYKg9xs

Tabletové a iné vylepšenia

Po dlhej dobe tu máme jeden väčší update. Ako vidíte, do hry sme pridali animácie,  vďaka nim bude Niborea príjemnejšia a vťahujúcejšia. Zanimované je mesto, nejaké ďalšie animácie budú postupne pribúdať do ďaľších sekcií hry.

Výraznou zmenou je aj prerovnanie prvkov ovládania a zväčšenie tlačidiel. Toto môže iritovať ľudí zvyknutých na staré ovládanie, tí sa iste budú pýtať prečo sme to, dopekla, menili keď to fungovalo?! Menili sme to kvôli tabletom a smartfónom. Väčšie tlačidlá a úspornejšie zobrazovanie informácií umožní pohodlne ovládať hru aj prstami na malých obrazovkách. Hrať Niboreu na týchto zariadeniach bol doteraz pomerne otravný zážitok, po tejto zmene by to malo byť mnohonásobne pohodlnejšie.

Z hľadiska mechaník hry prináša update dve výraznejšie zmeny. Prvé je vyradenie všetkých Džinov z globálneho trhu. Odteraz sa tieto kúzla budú dať zohnať len u Marleen a na questoch. Trocha sa tým spomalí tempo výstavby kráľovstva a skomplikujú sa úlohy na ničenie kúziel a Zikkurat, tiež sa spomalí stavba Obeliskov. To všetko bude mať mierne vyrovnávajúci vplyv na kontinentálne súboje v prospech menej agresívnych hráčov.

Na druhej strane pribudne možnosť stavby aliančnej veže. Jej stavba sa bude indikovať na mape kontinentu, takže bude možné sledovať a narušovať progres konkurencie. Ale ak sa ju podarí dokončiť, je za ňu poriadna dávka víťazných bodov.

 

Dúfame, že novinky prijmete prevažne pozitívne 🙂

Komix ?

Niborea má oproti iným browserovkám jednu veľkú výhodu, a tou je príbeh a zábavné charaktery. Mnoho hráčov ju hrá dokonca práve len pre tento príbeh a nejavia veľký záujem o zapájanie sa do multiplayerových aktivít, to je v poriadku, je to jeden z dôvodov, prečo tam ten príbeh je. Ale máme pocit, že mnohým nováčikom tento dôležitý prvok hry tak trocha uniká. Dôvodom je to, že je spracovaný formou dialógových textov, ktoré treba čítať, a dnes sa už málokomu chce čítať dlhšie texty, obzvlášť na internete.

Preto sme sa rozhodli pre pokus: spracovať dialógy ako komix. Komix sa totiž číta podstatne ľahšie ako obyčajný text. Je s tým ale hrozná kopa práce, napriek zvolenej jednoduchej štylizácii kresby, preto sme zatiaľ spracovali len dialógy v prvej časti hry, presnejšie tie, ktoré sa objavujú do 15. levelu. Uvidíme, či noví hráči budú reagovať pozitívne (to znamená hlavne to, či väčšia časť z nich ostane v Niborei). Ak sa ukáže, že to bol v tomto smere úspech a zdvihnú sa konverzie, tak postupne prepracujeme do tejto podoby aj zbytok príbehu.

Okrem lepšej sčitnosti textov má komix ďaľšie výhody. Jednou z nich je jednoduchšia orientácia v tom, kto čo hovorí. Vizuálne sa tiež dá zprostredkovať oveľa viac informácií, najmä emócií pomocou výrazov tvárí. Dá sa tiež dodať ďaľší významový plán, ktorý čiste verbálny záznam nemôže postihnúť. Dialógy by teda mali byť nielen čitateľnejšie, ale dúfame, že aj vtipnejšie a viac vťahujúcejšie do sveta Niborei.

S touto zmenou súvisí jedna boliestka, tak ako s každou zmenou. A tou je návyk starých hráčov, ktorým sa tento nový zpôsob prezentácie postáv, o ktorých majú vytvorenú vlastnú vizuálnu predstavu, nemusí páčiť. Preto sa dá komix vypnúť v nastaveniach, ak by to niekomu príliš prekážalo.

Sme zvedavý na vaše reakcie a názory, dúfame, že budú prevažne pozitívne 🙂

 

princ alastan

 

Facelift

V najbližšom update nahodíme výrazné zmeny, ktoré však budú mať len malý vplyv na hrateľnosť. Príde masívny facelift starej Niborejskej tváre 🙂

Za prvé sa z 98% zbavujeme podkladovej olivovej zelene, ktorá bola nepopulárna hlavne medzi dámami a evokovala vojenské väzenie. Rovnako sa v niektorých obrazovkách zbavujeme rámikov. Mesto, mapa vidieka a questov, mapy kontinentov .. tie všetky sa otvoria a rozprestrú do strán a už sa nebudú tlačiť v maličkých okienkach. Pozadí bude viacero, budú prechádzať to tmavej podkladovej farby a mali by vás silnejšie vťahovať do hry, zlepšiť atmosféru a dať trocha viac rozletu fantázii.

Dúfame, že nový vizuál oceníte, je samozrejme cielený predovšetkým na nových hráčov, aby sa lepšie zžili s hrou a vnímali jej prostredie ako útulnejšie, potešiť by to však malo oko každého súčasného hráča.

Ako vždy, update pôjde najprv na sk server, kde sa vychytajú všetky drobné grafické muchy. Potom sa zas začneme venovať ladeniu hry a výrobe menej viditeľných, ale dôležitých noviniek.

Výpadky

Toto je ďalší veľký bolehlav, ktorý z času na čas trápi Niboreu. Bohužiaľ nie je tak jednoducho riešiteľný ako tie predchádzajúce.

Výpadky nám zvyknú prichádzať vo vlnách. Naposledy bol asi 4 mesiace relatívny pokoj, ale od apríla zas všeličo hapruje. Človek žasne, koľkými rôznymi spôsobmi dokáže zlyhať jeden server. A keďže máme servery tri, šanca že sa niečo stane je trojnásobná. Niekedy sa im podarí padnúť všetkým naraz, ako napríklad minulý víkend.

Naša architektúra je relatívne jednoduchá, každý server je samostatný virtuálny stroj a sú pripojené do spoločného dátového úložiska (zjednodušene si to môžete predstaviť ako veľký harddisk). Toto riešenie poskytuje firma Websupport, u ktorej máme webhosting. Výhodou je, že pri zlyhaní akéhokoľvek hardvéru okrem samotného dátového úložiska sa server automatizovane presťahuje na iný počítač a funguje ďalej. Niekoľko krát nám to už pomohlo, vy ako hráči ste zaregistrovali len to, že „je to akési pomalé“. Trvalo to kým sa presunul celý obraz pamäte zo zlyhaného stroja na nový.

Začiatkom roka sme tiež presunuli obrázkový server na spoľahlivejší hosting a tak v tomto smere už nie sú problémy. Robíme denné zálohy aby sa minimalizovala strata údajov v prípade problémov, aké boli aj tento víkend.

Ukazuje sa však, že v určitých obdobiach dokážu zvyšné komponenty systému generovať veľké množstvo zlyhaní. Od začiatku apríla má prakticky každý týždeň niektorý zo serverov problém. Zakaždým je však príčina niekde inde, takže keď aj konkrétny problém odstránime, stane sa zase niečo iné.

Uvediem 2 konkrétne príklady:

14.mája. ráno z ničoho nič hrozne spomalil CZ server. Identifikovali sme nadmerné swapovanie na disk kvôli nedostatku pamäte. Keďže bolo ráno, kliky od hráčov nebolo na maximách a nebol na to dôvod. Problém bol ten, že virtuálnemu serveru sa zrazu „stratila“ polovica pamäťovej kapacity kvôli kofiguračnej chybe na strane hostingového providera. Po tomto zistení sa síce okamžite ospravedlnili a napravili to, ale dôsledkom bola asi 2 hodiny takmer nehrateľne pomalá Niborea CZ.

11.mája podvečer prestali fungovať všetky naše servery naraz. Jednoznačne bolo podozrivé dátové úložisko, ktoré je pre ne spoločné. Ukázalo sa, že jedna z flash kariet, ktoré používajú na cachovanie údajov mala technickú závadu. Dôsledkom bolo preto zvýšenie záťaže na ostatných flash kartách a strata údajov, ktoré išli cez tú pokazenú. V tomto prípade na to prišli na hosting skôr ako sme to stihli nahlásiť a odstránili problém za necelú hodinu. Strata údajov spôsobila nefunkčnosť databázy na SK serveri, ktorú sme  potom obnovovali až do skorého rána.

Od minulého októbra, kedy bola predchádzajúca vlna výpadkov, sme postupne vykonali opatrenia smerujúce k zníženiu záťaže a zvýšeniu dostupnosti servera. Webhostingový provider takisto zvýšil bezpečnosť svojich služieb. Bez nich by to boli výpadky omnoho horšie, faktom však ostáva, že to stále nefunguje tak, ako by sme si predstavovali.

Technika je síce boľšoja, ale aj vrtošivaja a zlyháva rada. A to aj vo Websupporte (náš terajší provider), čo nie je nijaký najlacnejší webhosting, ani firma so zlou povesťou. Na rozdiel od iných webov, kde nejaký ten výpadok príliš nebolí, pretože klient príde o čosi neskôr, tak Niboreu bolí každý jeden, pretože vždy niekto robí nejakú úlohu, zúfalo sa snaží nakúzliť si hrdinu atď. Takže vždy je niekto nasratý. Na nás. Za približne 70% výpadkov je však zodpovedný hardware, na ktorý nemáme vplyv a musíme sa spoliehať na technikov u providera. Mimochodom zmena providera, ktorá vás iste napadne ako prvá, príliš nepomôže. Websupport je už tretí poskytovateľ serverov na ktorom Niborea beží, problémy mal a bude mať každý. Do budúcna uvažujeme o nejakom riešení, kde by bežal duplicitný záložný server a promptne prebral prácu po padnutom primárnom, ale ani to nie je dokonalé ako ukázalo zlyhanie spoločného dátového úložiska, navyše ak bude horieť providerovi barák alebo bude čeliť útoku hackerov, je vpodstate jedno, koľko nám tam horí alebo sa zavíruje serverov. Takže nejaké výpadky budú jednoducho vždy. Dúfame, že s pokrokom techniky čoraz menej.