Komix ?

Niborea má oproti iným browserovkám jednu veľkú výhodu, a tou je príbeh a zábavné charaktery. Mnoho hráčov ju hrá dokonca práve len pre tento príbeh a nejavia veľký záujem o zapájanie sa do multiplayerových aktivít, to je v poriadku, je to jeden z dôvodov, prečo tam ten príbeh je. Ale máme pocit, že mnohým nováčikom tento dôležitý prvok hry tak trocha uniká. Dôvodom je to, že je spracovaný formou dialógových textov, ktoré treba čítať, a dnes sa už málokomu chce čítať dlhšie texty, obzvlášť na internete.

Preto sme sa rozhodli pre pokus: spracovať dialógy ako komix. Komix sa totiž číta podstatne ľahšie ako obyčajný text. Je s tým ale hrozná kopa práce, napriek zvolenej jednoduchej štylizácii kresby, preto sme zatiaľ spracovali len dialógy v prvej časti hry, presnejšie tie, ktoré sa objavujú do 15. levelu. Uvidíme, či noví hráči budú reagovať pozitívne (to znamená hlavne to, či väčšia časť z nich ostane v Niborei). Ak sa ukáže, že to bol v tomto smere úspech a zdvihnú sa konverzie, tak postupne prepracujeme do tejto podoby aj zbytok príbehu.

Okrem lepšej sčitnosti textov má komix ďaľšie výhody. Jednou z nich je jednoduchšia orientácia v tom, kto čo hovorí. Vizuálne sa tiež dá zprostredkovať oveľa viac informácií, najmä emócií pomocou výrazov tvárí. Dá sa tiež dodať ďaľší významový plán, ktorý čiste verbálny záznam nemôže postihnúť. Dialógy by teda mali byť nielen čitateľnejšie, ale dúfame, že aj vtipnejšie a viac vťahujúcejšie do sveta Niborei.

S touto zmenou súvisí jedna boliestka, tak ako s každou zmenou. A tou je návyk starých hráčov, ktorým sa tento nový zpôsob prezentácie postáv, o ktorých majú vytvorenú vlastnú vizuálnu predstavu, nemusí páčiť. Preto sa dá komix vypnúť v nastaveniach, ak by to niekomu príliš prekážalo.

Sme zvedavý na vaše reakcie a názory, dúfame, že budú prevažne pozitívne 🙂

 

princ alastan

 

25 názorov na “Komix ?

  1. Myslim si ze ti co nectou rozhovory, nebudou cist ani komixy. Budou se ptat na Novaccich a tam se bude stejne jako dosud opakovat, Ctete rozhovory, v novem pripade Ctete komixy.
    Vice nez komixy bych ocenila pokracovani pribehu. Jak pisete, spoustu lidi to hraje kvuli nemu, ale kdyz uz nic nepokracuje, tak odchazeji, nebo z aktivity 60+ ktera neni nahnana zadnym kecanim na Chatech se dostavaji do aktivity +-5, dvakrat za den nakouknu, vykoupim Marleenku, poslu na Q, kdyz je nejaky korunkovy nebo gemovy, a jinak nic moc neresim.

    • Do pokračovania sa budeme musieť obuť systematicky a to teraz nejde, riešime kopu vecí, síce neviditeľných pre hráčov, ale podstatných pre existenciu celej hry. Ale pokračovanie je rozhodne v pláne, začať na ňom pracovať chceme tento rok niekedy, ale predtým si musíme od iných vecí „upratať stôl“.

  2. Nějak se mi to komixové zpracování nelíbí… Ale uznávám, že by to hráče zejména mladší věkové kategorie mohlo u hry udržet.

    • Keď sme to testovali ešte ako grafický návrh, tak sme zistili, že spracovanie sa páči tým, ktorí hru nehrali a nepáči tým, ktorí ju hrávali. Veteráni majú v hlave vytvorený iný vizuál a nastáva tam nevyhnutná disonancia. Preto aj tá možnosť mať to vypnuté 🙂

        • Souhlasím. Taky se mi ty „Prasoilustrace“ líbí víc. Tohle je moc statické. Myslím že jde především o zvyk. Pokud hru někdo nějak začne, změny se mu pak moc nezamlouvají. Ale zas tak moc to neřeším.

  3. hraju to už potřetí odznova :), a komixové zpracování je milé překvapení a pro začátek hry to začínajícím určitě lépe osvětlí a ukáže postavy tak, aby v nich neměli brajgl. Špatná forma to není a zvyknout se na to dá. U delších dialogů jsem měl někdy problém se donutit je dočíst, ale s komixovým zpracováním mně nechuť přešla, tudíž já to hodnotím kladně.

  4. Me se ten komix nahodou libi 🙂 Jen tak dal, je to krok spravnym smerem. A s pokracovanim souhlasim. Minimalne ja hraju ten pribeh uz podruhy a jestli se zase dostanu ke konci „odstehuju se za Gaveronem a pak spolecne svrhnem macechu“, tak se mi to nebude libit, kdyz uz jsem za nim jednou z toho kontinentu prchnul. Napodruhy to chce proste jinej konec 😉

  5. Tak ja som si tie komixy pozrela a hned aj zrusila 🙂 Myslim, ze mna by nezaujali ani ako zaciatocnicku, Marekove premakane kresby su proste o inom 🙂 Ale uznavam a nepopieram, zaciatocnikov zaujat mozu 😉
    A ja som z tych, co skor hraju z nostalgie a kvoli spoluhracom… obcasne nove rozpravy ale vzdy potesia 🙂

  6. Komix se mi moc nelíbí. Nápad je to dobrý (a určitě zaujme), ale grafické zpracování není dle mého názoru příliš povedené. Možná je to kvůli tomu, že jsem zvyklý na čistě psané rozhovory kde je fotka Prince, Alastana apod.. Kdybych měl navrhnout vylepšení tak bych měl tři body:
    1. Rozhodně změnit grafickou podobu postav (ale jak si nejsem plně jist)
    2. Nepoužívat pouze dva nebo tři obrázky kde se mění pouze dialogy
    3. Měnit i prostředí (pokud budou třeba počítat krávy tak by mohli být na poli s krávami a ne v paláci).

    Jinak mě těší, že se letos zahájí budování druhé etapy příběhu. Už se těším.

    Přeji hezký den a hodně zdaru.

  7. přijde mi to celkem zajímavé ten komiks. Jen by mě zajímalo, jak chcete implantovat do toho komiksu rozhovor, který je jak celý odstavec a to mluví jen jedna osoba třeba vládce nebo tej trouba Alastan, zacco a další. Všiml jsem si právě takových pasáží, kdy je to jednu chvíli monolog jedné postavy a má to na celý odstavec ten jeho monolog a pak následuje další monolog tentokrát jiné postavy. Co vy na to?

  8. Přidat do hry komix je výborný počin. Ale je jen jedná otázka. Jakej vzhledovej obrázek jsme si vytvořili o našem princi a hrdinovy? Některým se líbí jiní nesouhlasí.
    Mám jen jedinou otázku je někdy na budoucno plánovaná možnost vybrat si pohlaví hrdiny? Myslím, že by to pěkně oživilo hraní.

    • Tento návrh som chcel predniesť aj ja, ale osobne si už myslím, že to je zbytočné aj keď inovatívne. Navyše by bolo nutné zmeniť celkovo dialógy ,systém oslovenia, skloňovanie, grafickú vizáž a iné jazykové patálie, to si myslím že je to tak komplikujúce až skoro nemožné. Radšej nech sa venujú iným veciam.

      • …a ohľadom komixu mne osobne je to uplne jedno. myslím si , že ten kto bude chcieť si to prečítať, tak si to prečíta či už komix je alebo nie je. ale možno sa mýlim

    • V druhom dieli bude hrdinom žena. Vyberať si nebude možné pohlavie ani tam, nejde len o to preskloňovať celý príbeh, ale aj prepísať tonu pasáží keďže kopa vtipov je šitá na mieru jasnému charakteru hrdinu, o pohlaví ani nehovoriac.

  9. Komix pusobi levne a nepropracovane oproti puvodnimu zpracovani dialogu je to myslim krok vzad. Jsou prilis velke a vizualne do konceptu hry rozhodne nezapadaji, alespon v soucasne podobne. Predtim jsem si dialogy uzival ted mi prijdou otravne takze za me komix – Rozpravy jako texty.

  10. Tie komixy vyzerajú zaujímavo, avšak z rozpráv sú už všetci zahranejší hráči zvyknutí na prasove ilustrácie a toto je úplne o niečom inom. Zatiaľ som sa so žiadnym nestretol v hre, ale podľa tohto komixu by to pozadie mohlo byť o niečo rozmanitejšie ako sivé.

    Teraz trošku odveci: blog celkom dosť zaujal ľudí a veľa ho komentuje, čo tak skúsiť znova rozbehnúť fórum?

    • Forum nebude, je nás príliš málo na toľko komunikačných kanálov, navyše to tam spamovali boty masovo. Možno v ďalekej budúcnosti, ak by sme boli úspešní a personálne posilnili.

      • Ach áno, spamboty. Tie si dobre pamätám, každý deň som vymazával reklamy na viagru 😀

  11. Mne sa Komixové spracovanie páči viac. Len ja už som na 20 lvl takže už som o to prišiel 🙂

  12. Ja si myslím že tie komixy sú SUPER nápad! Vyborne spracované 🙂 Až ma pokúša opäť začať hru od začiatku 😀

  13. Taky souhlasim ,ze to je krok zpet, radeji by se vyvojari meli zamerit na pokracovani pribehu, tim se zase zvysi aktivita hracu

  14. Ako som cital o komixovomprevedeni celkom ma to potesilo ale takato kresba je hnus. uz len koli tomu by som to nehral.

Nie je možné pridávať komentáre.